Voorlichtingsbijeenkomst ‘Mechanical engineering’  voor voortgezet onderwijs

Techniek studeren in Amsterdam - UT en VU maken het mogelijk met een gezamenlijke opleiding!

Het was tot voor kort niet mogelijk om techniek op universitair niveau te studeren in Amsterdam. Dat gaat met ingang van het nieuwe collegejaar 2019 veranderen. De Universiteit Twente (UT) en de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) hebben de handen ineengeslagen en bieden een nieuwe bachelor aan onder de naam ‘Mechanical Engineering’. Een unieke studie waarbij twee instellingen samen één studie aanbieden in zowel Amsterdam als in Enschede en ook samen één diploma afgeven.

UT & CACI

CACI is met OSIRIS nauw betrokken bij dit bijzondere initiatief. Jeroen Renckens en Coos van der Wolf hebben samen met UT het aanmeld- en inschrijfproces voor de nieuwe opleiding geïmplementeerd. Opdrachtgevers Hans Punt en Joyce Pasman vertellen over de samenwerking. Beide werken voor de dienst Centre for Educational Support (CES) van de UT. Hans is er verantwoordelijk voor de onderwijslogistiek en Joyce is als Informatiemanager verantwoordelijk voor het beheer van OSIRIS.

Veel interesse om techniek te studeren

Joyce legt uit waar het idee vandaan komt. ‘Uit onderzoek bleek dat in Noord-Holland relatief minder leerlingen uit het voortgezet onderwijs doorstromen naar een technische opleiding. De interesse voor techniek is er wel, maar het aanbod ontbreekt. Toekomstige studenten konden niet terecht in hun eigen regio. Daar lag een uitdaging voor de VU en de UT. De bachelor Mechanical Engineering is al te volgen in Enschede en deze opleiding kunnen we ook organiseren in Amsterdam. Door samen te werken vergroten we het marktaandeel en is de kans groter dat deze nieuwe studenten in de toekomst ook willen doorstromen naar een masteropleiding van de UT of VU.’

Samenwerking Amsterdam en Twente verloopt goed

De opleiding gaat in 2019 van start. Volgens Hans is het nog een flinke klus. ‘De voorbereidingen worden gedaan door een groep van ongeveer veertig medewerkers van de UT en VU. Aan beide kanten werken we intensief met elkaar samen, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau.’ Dat de opleiding Mechanical Engineering al bestaat in Enschede, betekent niet dat het curriculum één op één wordt overgenomen. In Twente wordt projectmatig gestudeerd en in Amsterdam is de academische jaarcyclus ook anders. ‘Gelukkig kunnen Amsterdam en Twente goed samenwerken,’ zegt Hans. ‘We moeten buiten de kaders werken en dat maakt het vernieuwend en leuk. De uitdaging is om met alle werkgroepen een rendabele opleiding neer te zetten, met een goed curriculum en bijbehorende ondersteunende processen. In de werkgroepen zijn de docenten verantwoordelijk voor de inhoud van het curriculum. Het merendeel van het onderwijs wordt in Amsterdam gegeven. Vandaar dat de VU de locaties en de onderwijsadviseurs inbrengt. Bij aanvang van de opleiding levert UT relatief veel docenten; op termijn streven UT en VU naar een gelijke inbreng van docenten. 

Studenten kunnen zich aanmelden via Studielink

Hans is verantwoordelijk voor de organisatie van de onderwijslogistiek. Dat zijn de processen op het gebied van inschrijven op onderwijs, studievolg-registratie, roosters, tentamen- en toetsplanning en ondersteuning van examen- en opleidingscommissies. Sinds oktober 2018 kunnen studenten zich via Studielink inschrijven voor de nieuwe studie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Inschrijfmodule van OSIRIS. Verder hebben UT en CACI het proces voor de Studievolg-registratie in concept afgerond. 

CACI faciliteert samenwerking hoger onderwijs

De samenwerking tussen de UT en VU is een mooi voorbeeld van hoger onderwijsinstellingen die steeds vaker samenwerken om een aantrekkelijk aanbod voor studenten te organiseren. Een trend die CACI graag met OSIRIS wil faciliteren.

Wil je meer weten over wat er komt kijken bij de organisatie van een gezamenlijke opleiding, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je weten wat CACI kan betekenen bij het inrichten en optimaliseren van onderwijslogistiek, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto Universiteit Twente: “Voorlichtingsbijeenkomst ‘Mechanical engineering’ voor voortgezet onderwijs.

 

CACI bv

De Ruijterkade 7
1013 AA Amsterdam
+31 (0)88 - 654 35 00

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!