Leren van best practises in het hoger onderwijs

Het onderwijs verandert en de studentenreis kan alle kanten op gaan. Om daarop in te spelen, moet je goed nadenken over de logistieke processen in je onderwijs. Surfnet geeft op HO-link een presentatie over het Werken met het referentiemodel – Flexibele onderwijslogistiek. In 2017 werd het model gepresenteerd, nadat er een jaar van ontwikkeling aan vooraf gegaan. Intussen is er een jaar praktijkervaring en vertellen Open Universiteit en HAN over hun ervaringen.

Principes van het Referentiemodel

Gert Idema begint namens Surfnet met de uitgangspunten of principes van het model. Zo vraagt onderwijs op maat altijd samenwerking tussen onderwijs en ondersteuning. Die samenwerking stelt bijvoorbeeld eisen aan je SIS. Daarnaast heeft onderwijslogistiek betrekking op het ontwerp, de uitvoering, het bestuur en het expliceren van onderwijs. Vooral die laatste blijkt essentieel voor een goed ontwerp. Later wordt daar een voorbeeld van gegeven. Stel dat je propositie ‘flexibel onderwijs’ is. Dan moet je dat wel concreet maken. Betekent dat ook ’s nachts en in het weekend of zijn er grenzen aan die flexibiliteit? Het laatste principe is dat de studentenreis centraal staat.

Meer structuur

Bij de Open Universiteit kon je beginnen met je studie wanneer je maar wilde. Maar daar zijn ze mee gestopt, tot grote verontwaardiging van veel studenten. Met behulp van het Referentiemodel en de learning community die erbij hoort, zijn ze aan het werk gegaan om deze verandering in het aanbod te verwerken in hun propositie. Zo kwamen ze er achter dat ze weliswaar het idee hadden dat ze goed naar hun studenten luisterden, maar dat in de praktijk niet zo was. Het Referentiemodel heeft ze geholpen om de inschrijfperiode voor studenten te vervroegen van 1 augustus naar 15 mei. Informatie over de studies is nog eerder beschikbaar. Dat is goed nieuws voor deeltijdstudenten, die graag hun studie ruim van tevoren plannen. Het minder goede nieuws voor een aantal studenten is dat de startdatum niet meer flexibel wordt, maar op een vast moment blijft staan. Het biedt de studenten en de organisatie meer structuur, wat de studiereis ten goede komt.

Best practises

Bij de HAN wilden ze aan de slag met een digitale catalogus. Ook zij hebben het Referentiemodel toegepast en deelgenomen aan de learning community. Die groep met collega-hogescholen heeft ze veel opgeleverd. Tal van handige tips die ze zo in de praktijk konden brengen. Bij een learning community wordt altijd de combinatie gezocht van onderwijs en ondersteuning. Elke deelnemende partij levert dus twee professionals. Goede ideeën lagen zo voor het oprapen, was de mening van de HAN. Voor CACI is het een herkenbaar fenomeen. We brengen voortdurend onze klanten met elkaar in contact om zo van elkaar te kunnen leren en elkaar te inspireren. Best practises behoren tot de standaardbagage van onze consultants.

Amsterdam

De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
+31 (0)88 - 654 35 00

Breda

Claudius Prinsenlaan 146 A
4818 CP Breda
+31 (0)88 - 654 34 00

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!